Bucuria pe care o simte orice persoana care isi amenajeaza interiorul locuintei este nemarginita. Investitia este, de cele mai multe ori, destul de importanta, asa ca este recomandat ca piesele de mobilier si obiectele de decor sa fie intretinute cu atentie in cele mai mici detalii. Printre lucrurile de care trebuie sa se aiba grija se numara si canapeaua, care, de regula, este una dintre cele mai folosite piese de mobibier din casa. Pe langa scopul practic, canapeaua are si rol decorativ, de a infrumuseta interiorul, asa ca este util ca proprietarul sa stie cum sa o intretina, cum sa o curete usor si cum sa-i prelungeasca viata.

In articolul de mai jos vei descoperi cum sa cureti canapeaua, indiferent de materialul din care este fabricata, ce solutii sa aplici acasa pentru igienizarea si indepartarea petelor, precum si unele lucruri mai putin stiute de catre tinerele gospodine.

Cuprins:

1. Curatarea canapelei acasa in functie de material

2. Solutii eficiente pentru curatarea canapelei acasa

3. Sfaturi, trucuri si lucruri mai putin stiute despre curatarea canapelei

1. Curatarea canapelei acasa in functie de material

Inainte de a face orice incercare de curatare, este important sa se citeasca atent indicatiile producatorului, pentru ca unele materiale necesita o ingrijire speciala, utilizarea sau nu a unor solutii, cum este de exemplu, cazul urmatoarelor materiale – catifea, piele naturala, ecologica, material textil. In caz contrar, se poate intampla, ca din nestiinta, acesta sa se deterioreze iremediabil. Astfel, exista cativa pasi de parcurs in acest sens:

  • aspirarea materialului cu care este tapitata canapeaua cu ajutorul unei perii moi;
  • indepartarea scamelor cu rola speciala;
  • igienizarea in functie de material (se tine cont de informatiile de pe eticheta).

Daca te intrebi cum sa cureti canapeaua din piele ecologica, este bine sa stii ca trebuie sa o aspiri bine, introducand capatul subtire al aspiratorului in toate orificiile, apoi, cu o carpa umeda (cu sau fara solutie, depinde de gradul de murdarire) stergi cu multa atentie. Uscarea se face cu o alta carpa, de aceasta data uscata. Daca petele nu au fost scoase, aplici pe ele o discheta imbibata cu solutie speciala, apoi clatesti imediat cu apa, pentru a evita distrugerea.

Pentru canapeaua din piele naturala, procedeul sta cam la fel, cu mici exceptii. Trebuie sa fii atent sa usuci pielea, sa nu o lasi umeda, apoi sa aplici un balsam pentru hidratare, pentru un aspect si un miros cat mai placute. Canapeaua din material textil se poate curata prin 2 metode. Prima metoda presupune aspirare, curatarea murdariei cu o perie, spalarea cu detergent special, stergerea cu prosopul si lasarea la uscat peste noapte. A doua metoda implica un aparat de curatat cu abur. Acest dispozitiv trebuie folosit tinand cont de specificatiile producatorului, special pentru o canapea cu tapiterie din stofa.

2. Solutii eficiente pentru curatarea canapelei acasa

Gospodinele cu experienta recomanda unele solutii facute in casa, care ar putea sa fie de folos, fara sa se apeleze imediat la cele chimice:

  • o solutie din otet alb si apa curata foarte bine petele si indeparteaza mirosurile neplacute;
  • apa minerala poate fi de folos pentru a scoate pete de vin sau de sange;
  • un sfert de cana de bicarbonat de sodiu se amesteca cu apa, pana devine un amestec omogen, cu ajutorul caruia se indeparteaza vinul si cafeaua.

3. Sfaturi, trucuri si lucruri mai putin stiute despre curatarea canapelei

Unul dintre cele mai stiute trucuri despre mentinerea unei canapele curate este acoperirea sa cu o husa potrivita, care sa tina deoparte parul de animale sau praful. Iata si alte sfaturi care ar putea ajuta in egala masura:

  • inainte sa cureti canapeaua, trebuie sa aspiri foarte bine, pentru a nu exista riscul ca unele firimituri mai mari sa se dizolve si sa o pateze mai tare;

  • alcoolul nu trebuie folosit pentru a scoate pete sau murdarie, de cele mai multe ori se ajunge doar la decolorarea materialului;

  • orice curatenie trebuie sa inceapa cu o aerisire adecvata a incaperii, in asa fel incat sa se evite pe cat posibil mentinerea umezelii si intoxicarea cu substante chimice folosite in aceasta operatiune;

  • pentru indepartarea stropilor de ceara de pe canapea, se va folosi un fier de calcat si o hartie absorbanta;

  • curatarea canapelei trebuie sa se faca imediat ce s-a produs, pentru a reusi sa se mentina materialul integru cat mai mult in timp;

  • exista solutii speciale pentru reimprospatarea culorii, in asa fel incat piesa sa para ca noua.

In concluzie, curatarea canapelei acasa nu trebuie sa fie considerata o munca istovitoare. Daca operatiunea aceasta are loc periodic, nu va fi nevoie sa se apeleze la profesionisti sau la produse chimice, deloc prietenoase cu mediul inconjurator sau cu sanatatea oamenilor. 

Surse foto: shutterstock.com